Geotermikus rendszerek tervezése

lépésben a tiszta energiához

  • Konzultáció egy gépészmérnökkel vagy energetikai tanácsadóval, aki meghatározza a megfelelő hőszivattyú méretet. Gépészeti számítása és árajánlat.

  • Helyszíni fúrási pontok meghatározása. Afúrási engedélybeadása (a jóváhagyási eljárás: kb. négy hét).

  • A geotermikus fúrás végrehajtása szondatelepítéssel (fúrásonként kb.:2-3 nap).

  • A megfúrt geotermikus szondákat csatlakoztatjuk a házhoz, ez tereprendezéssel jár, vízszintes árkot ásunk és beépítünk egy elosztót.

  • Fűtéstechnikai szerelés, gépházszerelés.

SZONDATESZT

GEOTERMIKUS SZONDATESZT

Geotermikus rendszerek pontos tervezéséhez meg kell tudni a talaj termo-fizikai és geológia jellemzőit. A földtani közegterületre jellemző hővezető-képességnek meghatározására több lehetőség is van, ám a legpontosabb eredményt a helyszínen elvégzett geotermikus szondateszttel (GeothermalResponse Test) lehet elérni. Más módszerekkel szemben a geotermikus szondateszt legfőbb előnye, hogy a mérés helyben történik egy előre letelepített talajszondában. A tesztelő berendezést rákötik a földhőszondára, az így kapott eredmények alapján kell a telepítendő szondák teljes számát meghatározni. A túl-vagy alulméretezett hőszivattyús rendszer jelentősen rontja a rendszer hatásfokát és növeli a beruházás és/vagy az üzemeltetés költségét. (internallinktothe tervezés, worlding a „tervezés lépései”)

Az adatfelmérés után különböző szoftverek, mint például a svéd EED és a geológusaink szaktudásának segítségével meghatározzuk, hogy egyes szondák milyen mennyiségű energiát tudnak leadni. Ezt sok tényező befolyásolja, talajszerkezet, a szondák távolsága, illetve, hogy az épületet milyen arányban fogják fűtésre és hűtésre használni. Ebben a szakaszban gyakran együtt működünk a megbízónk gépészmérnökivel is. A geotermikus szondateszt pontosításához minden, jelenleg elérhető technika újdonságot használunk, ezek beszerzéséhez sok konferenciára és kiállításra járunk, hiszen ezen alapul a tervezés pontossága. Több, mint 100 épületnél végeztünk már szonda tesztet melyek nagy részét mi is terveztük és kiviteleztük.