SZOLGÁLTATÁSAINK

NAPENERGIA

A Földre közel 1,8 millió gigawatt energia érkezik a napból a légkör felső részébe, melynek mintegy harmada visszaverődik az űrbe, a fennmaradót pedig elnyelik a felhők, a földfelszín és a tengerek, óceánok.
A napenergiát a megújuló energiaforrások közé soroljuk, az energiatermelés közvetlenül a nap sugárzása segítségével történik. A megújuló energiaforrások jelentősége abban rejlik, hogy alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, és összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, nem okoznak olyan halmozódó káros hatásokat, mint a lég- vagy vízszennyezés, vagy épp az üvegházhatás.

A napenergia hasznosítása hosszú távon is jó megoldásnak ígérkezik, hiszen a Nap közel végtelen ideig el tudná látni energiával a Földet. Viszonyításként, a Nap az egész emberiség éves energiaszükségletét egy órányi energia-kibocsátásával fedezni tudja, a Földön kitermelhető kőolajkészletben rejlő energiát pedig másfél nap alatt sugározza a Földre.
A napenergiát hasznosító eszközök két legismertebb fajtája a napkollektor és a napelem, melyet a köznyelvben, sokszor tévesen szinonimaként használnak. A napkollektor egy olyan gépészeti berendezés, amely napenergiával állít elő meleg vizet, a fő cél a napsugárzás által nyert hő hasznosítása. Ezzel szemben a napelemben elektromos áram termelődik
Anyaguktól függően a tárgyak elnyelik, átengedik vagy visszaverik a napsugárzást. Napkollektor esetében a legfontosabb, hogy elnyelje a napsugárzást, hiszen ekkor keletkezik hő. A napkollektorok leggyakoribb típusa az ún. sík-kollektor, amikor is egy sík üveglap mögött egy fekete hőelnyelő felület van, ami felmelegedve fűti fel a benne lévő csöveket, amiben víz kering.

A napelem vagy napelem cella, egy olyan félvezetőből – általában szilíciumból - készült eszköz, amely a fényt közvetlenül elektromos energiává alakítja. A napsugárzásnak hatására a napelemben elektronok szabadulnak fel és egy adott irányba megindulnak, elektromos áram keletkezik. Ez azonban még csak ún. egyenáram, melyet közvetlenül nem tudnak használni az elektromos berendezések, azonban egy inverter beiktatásával váltóárammá alakítható.

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK

A napkollektoros rendszerek megvalósíthatók családi házakon, társasházakon, és szinte minden más egyéb létesítményen is, legyen az például szálloda, étterem, kollégium, közintézmény, uszoda, irodaház, vagy bármilyen célú üzleti vállalkozás létesítménye.
A napkollektoros rendszer célja családi házak esetében általában használati-melegvíz készítés. A nagyobb méretű rendszerek azonban a melegvíz készítés mellett épületek fűtésére, vagy az épülethez tartozó kültéri, vagy beltéri medencék fűtésére is alkalmazhatók.
A napkollektoros rendszerek kiválóan alkalmazhatók családi házaknál nagyobb társasházak, panelházak esetében is. A nagyobb épületekben a melegvíz fogyasztás egyenletesebb, kiszámíthatóbb, ezért a napkollektoros rendszer is jobb kihasználtsággal, magasabb hatásfokkal fog működni.
Ritka kivételtől eltekintve a nagyobb társasházak esetében a napkollektoros rendszer feladata csak használati-melegvíz készítés. Éves szinten a melegvíz szükséglet általában 40-60%-ban állítható elő napenergia felhasználásával.
Különösen jó hőenergetikai tulajdonságú, alacsony hőveszteségű társasházak esetében azonban a napkollektorok fűtés-rásegítésre is alkalmazhatók. Ha a társasházhoz esetleg beltéri, vagy kültéri úszómedence is tartozik, akkor a napkollektoros rendszer a medence fűtésére is rá tud segíteni.
A napkollektoros rendszerek kiválóan alkalmazhatók családi házaknál nagyobb létesítmények esetében is. Ezek lehetnek például szállodák, panziók, éttermek, kollégiumok, iskolák, óvodák, vállalkozások, önkormányzati, vagy állami intézmények... stb.

A nagyobb épületekben a melegvíz fogyasztás egyenletesebb, kiszámíthatóbb, ezért a napkollektoros rendszer is jobb kihasználtsággal, magasabb hatásfokkal fog működni. Ritka kivételtől eltekintve a nagyobb létesítmények esetében a napkollektoros rendszer feladata csak használati-melegvíz készítés. Éves szinten a melegvíz szükséglet általában 40-60%-ban állítható elő napenergia felhasználásával.

Különösen jó hőenergetikai tulajdonságú, alacsony hőveszteségű épületek esetében azonban a napkollektorok fűtés-rásegítésre is alkalmazhatók. Ha a létesítményhez esetleg beltéri, vagy kültéri úszómedence is tartozik, akkor a napkollektoros rendszer a medence fűtésére is rá tud segíteni.
A napkollektoros rendszerek hatékonyan, magas hatásfokkal alkalmazhatók nagyobb méretű medencék, uszodák, strandfürdők, wellness létesítmények medencéinek a fűtésére. Az ilyen létesítmények medencéinek elegendően meleg, komfortos hőmérsékleten tartása jelentős hőmennyiséget igényel, ennek nagy részét napkollektoros rendszer alkalmazásával fedezni lehet.
A napkollektorok nyitott, nyári üzemű, és fedett, egész éves üzemű medencék fűtésére egyaránt alkalmazhatók. Ha a medencék mellett használati-melegvizet igénylő fogyasztók is vannak, pl. zuhanyzók, fürdők, konyha, étterem... stb. akkor a napkollektoros rendszer a melegvíz előállítására is használható.
Az alábbiakban ismertetjük a leggyakoribb medence fűtő és kombinált medence fűtő/melegvíz készítő napkollektoros típusrendszereinket. Egyedi igények esetén azonban természetesen egyedi rendszerekre is adunk árajánlatot.